Aktív ház Koppenhágában

A Koppenhágai Egyetem részeként, 2009 végén adták át a „Zöld Világítótorony” névre keresztelt, aktív ház alapelveire épülő középületet. Ezzel a kísérlettel egyrészt bebizonyították, másrészt pedig jelenleg is vizsgálják, hogy az aktív ház elvei hogyan alkalmazhatóak nem csak lakóépületek, hanem középületek esetén is. A következő bejegyzésben röviden bemutatjuk az építés során alkalmazott megoldásokat, és az elmúlt bő egy évben szerzett tapasztalatokat.

Építészeti megoldások

Az épület kialakítását a napóra és a napnak a mozgása ihlette, ez a kerek forma és a nagy nyitott belső tér bármelyik napszakban megfelelő fényviszonyokat és egészséges környezetet biztosít. A nagy egybenyitott térnek nem csak a fény megfelelő elosztásában van szerepe, ugyanis a természetes szellőzés megvalósításában is segít. A homlokzati ablakokon beáramló levegő a központi részen végighaladva a tetőablakokon keresztül hagyja el az épületet.

A tető kialakítása enyhén lejtős, ez energetikai vonatkozásban fontos, hiszen a tetőn sok napelem található, valamint tetőablakok segítenek a passzív napenergia hasznosításban. A homlokzat egy különleges kompozitból készült, amely részben üveg részben pedig egyéb polimer. Az anyag remek tulajdonságokkal rendelkezik, nagyon könnyű ennek ellenére nagyon erős is. A teljes homlokzat összesen hat tonnát nyom, míg ugyanez valamilyen kerámia borítás esetén akár 175 tonna is lehetne. Akit érdekelni kezdett ez a különleges anyag, látogasson el ide: Swissfiber (német nyelvű).

„A Zöld Világítótorony minden eleme úgy lett kiválasztva, hogy megfeleljenek mind az energiahatékonysági céloknak, és jó közérzetet biztosítsanak az épületben tartózkodóknak, ott dolgozóknak. Egy nyitott, hívogató hely, amely tele van természetes fénnyel, a Zöld Világítótorony teljes mértékben kiemelkedik a környék hagyományos épületei közül.”

Megvilágítás és szellőztetés

Az épület kialakításának köszönhetően a megvilágítást majdnem egészében természetes fény szolgáltatja, mesterséges megvilágításra csak nagyon kis mértékben van szükség. A belső klíma megfelelő szinten tartásában pedig a természetes szellőzés segít, amely az összes kísérleti Velux aktív házra jellemző. A téli fűtési időszakban hővisszanyerős szellőztető berendezés veszi át a szellőztetés szerepét.

Energetikai kialakítás

A Zöld Világítótorony az aktív házaknak megfelelően nagymértékben hasznosítja a megújuló energiaforrásokat. Az épület energiatermelésének legnagyobb részét napelemek biztosítják, ezekből összesen 76 m2 található a tetőn. Kisebb részben a megújuló energiahasznosításért pedig hőszivattyú felelős.

Amennyiben az épület fűtését se a hőszivattyú, se a napelemek együttesen nem tudják ellátni, úgy távfűtést alkalmaznak rásegítésre. Az alábbi képen az épület energiafogyasztása és energiatermelése látható, valamint a kettő közötti különbség.

Eredmények

A Zöld Világítótorony első másfél évét nagyon nagy figyelem övezte. Több ezer látogatót fogadott, köztük olyan embereket, mint az orosz elnök Medvedev és New York polgármestere Bloomberg. Az egyik tényező, amivel a készítők nem számoltak pont az ilyen nagyfokú érdeklődés. Míg éves szinten 2200 üzemórára számítottak, addig az épületet 3000 órát használták éves átlagban, de az első fél évben még ennél is magasabb volt ez a szám, 3700 óra/év.

A legfontosabb tapasztalatnak azt tartják, hogy a felhasználói igényeket jobban bele kell építeni az elképzelésekbe már a tervezési fázisban. A felhasználói visszajelzések alapján, az egyik ilyen tényező a termikus komfort, az emberek kevésnek találták az alkalmazott és előírt 20 °C-t, de ennek megemelése természetesen az energetikai számításokat is módosítja.

Az első 18 hónapban, pár apróbb kivitelezési hiányosságra is fény derült, amelyet sikerült kijavítani. A továbbiakban újabb másfél év ellenőrzött és megfigyelt üzemvitel következik, hogy még több tapasztalatot tudjanak leszűrni az új kísérleti jellegű épület kapcsán.

Forrás: Velux Model Home 2020

You must be logged in to post a comment Login

Megosztás